2014 april

 • Frågor till WWFs Madagaskar ansvarige.

  Det är inte alltid enkelt att bilda sig en uppfattning om hur situationen ser ut i ett land som ligger så långt ifrån oss som Madagaskar gör, så här kommer 6 snabba frågor till Världsnaturfondens Madagaskar ansvarig.

   

  1. Hur ser situationen kring regnskogen ut på Madagaskar idag 2014?

   

  Det finns fortfarande små områden med frisk regnskog i Madagaskar, men det är allt som finns nu – små områden. Madagaskars regnskogar sträckte sig förr från norr till söder längs den öns östra kust. Idag har de decimerats genom skogsavverkning, ohållbara jordbruksmetoder som svedjejordbruk – och landets efterfrågan på brännved för matlagning och uppvärmning.

  Nu finns endast 10 procent av landets naturliga skogar kvar och därför är det viktigt att skydda den värdefulla och orörda livsmiljön för att säkerställa den fortsatta existensen för Madagaskars fantastiska och unika växt- och djurliv.

   

  2. Vad är det största hotet mot skogen och djurlivet just nu?

   

  Det är avskogningen som är det största hotet. Den skadar skogar och leder till förlust av livsmiljöer. Fattigdomen är en annan viktig bidragande faktor. Med en befolkning där 92 procent lever på mindre än 2 dollar om dagen måste befolkningen göra svåra val – behöver du hugga ned ett träd för att få det bränsle du behöver för att laga mat till din familj – så gör du det.

   

  3. Vad gör WWF för att motverka den bistra utvecklingen av skövlingen av regnskog och det minskade djurbeståndet?

  WWF driver ett antal projekt i Madagaskar för att skydda regnskogen och djuren som lever där. Vi har haft betydande framgångar under det senaste decenniet genom att viktiga vildmarksområden har utsetts till skyddade områden. Sedan 2003 har över 8 miljoner hektar skyddats och nu är över 10 procent av landet skyddat.

  WWF vidtar även andra åtgärder genom nära samarbete med lokala grupper och byar runt de skyddade zonerna för att upprätta planer för hållbart jordbruk, vattenförvaltning och lokala sociala förvaltningsmål. Ansvaret för förvaltningen av skogarna överförs sedan till de lokala samhällena.

  Andra åtgärdsprogram introducerar skogsplantering, högeffektiva vedspisar som förbrukar hälften så mycket ved jämfört med de traditionella spisarna. Ett annat program arbetar med att skapa ett certifierat system för brännved och främjar förnybara energikällor.

   

  4. Hur tror du situationen ser ut på Madagaskar om 20-30 år?

   

  De skador som har gjorts går att åtgärda. Med ett engagemang för miljö-och skogspolitik, och med aktiva grupper som WWF, kan viktiga miljöer bevaras – och till och med utökas – för att trygga Madagaskars naturresurser och biologiska mångfald för framtida generationer.

   

  5. Varför skall man bry sig om vad som sker på andra sidan jordklotet?

   

  Madagaskar är en unik och värdefull miljö. Landet har ett växt- och djurliv som få andra platser på jorden kan konkurrera med. Det är en ”hotspot” för den biologiska mångfalden. Mer än 80 procent av de växter och djur som finns i Madagaskar finns inte någon annanstans på jorden. I landet finns även många ikoniska djur och växter, inklusive över 100 arter av lemurer, sex unika former av baobabträd – och en mängd fantastiska reptiler och amfibier. Dessutom är lite känt om de flesta av de växter och djur som rutinmässigt upptäcks.

  Det är inte enbart ett skyddsvärt naturarv värt att bevara, utan landets regnskogar har även potential för framtida medicinska upptäckter som skulle kunna ha betydelse för hela världen.

   

  6. Vad kan man göra som privatperson om man vill vara med och bidra?

   

  Genom att stödja WWFs arbete på Madagaskar kan människor i hela världen ha en positiv inverkan på Madagaskars framtid. Genom ekonomiskt stöd till sitt lokala WWF-kontor eller genom att prata om Madagaskar med vänner, familj och genom sociala nätverk. Allt för att öka medvetenheten om de utmaningar vi står inför i Madagaskar – och de lösningar som redan finns.

  Som konsumenter ska vi vara medvetna om ursprunget till trä och andra skogsprodukter och se till att det vi köper kommer från certifierade och hållbara skogsbestånd.

  Som medborgare kan vi uppmuntra våra regeringar till fortsatt stöd för bevarandet av Madagskars biologiska mångfald.

  Till sist uppmanar vi människor att stödja WWF eller bli samarbetspartner för att vara informerad om WWFs arbete – och få kunskap om nya sätt att göra skillnad.

  Leave a Comment
 • WWFs projekt i Madagaskar

  I samband med expeditionen kommer vi besöka WWF:s projekt i Fandriana, söder om huvudstaden. Ett stort problem på Madagaskar är att den fattiga befolkningen skövlar skogen eftersom att de med sitt omoderna och ineffektiva sätt att bedriva jordbruk ständigt behöver mer mark, då marken urlakas på energi genom att exempelvis svedjejordbruk bedrivs. WWF utbildar befolkningen för att hitta alternativa försörjningsmetoder och odla på ett mer modernt, hållbart sätt.

  Vi kommer besöka projektet och lägga upp filmer och bilder här! Vi börjar med några bilder från Fandriana.

  Leave a Comment
 • Bra läsning i nya Outside:-)

  I Mars-utgåvan av Outside kan du läsa om dessa herrar :)

  10170732_10152694867825830_380515053_n

  Leave a Comment
 • Kurshelg i Stockholms skärgård!

  Helgen har spenderats ute på Ängsholmen i Stockholms Skärgård. Under tre dagars sjukvårdsutbildning med ledning av Lena Conlan på Crossing Latitudes har vi bland annat fått hantera blödningar, frakturer, hypotermi och annan nyttig sjukvård.

  Mycket välbehövligt eftersom att vi i mångt och mycket är utelämnade på egen hand på Magadaskar, med långa avstånd till närmaste sjukhus om någonting händer.

  Vi försöker leva efter de 6 P:na:

  Proper Planning Prevents Piss Poor Performance!

  1922055_252534281585949_1220210998_n 10171183_252534341585943_1587220960_n 10175030_252534344919276_1426139725_n

   

  Leave a Comment
 • På toppen av Marocko!

  På toppen av Marockos högsta berg Jbel Toubkal 4167 m.ö.h. Ett av delmålen inför Expedition Team Madagaskar 2014 är uppfyllt! Full fart framåt!

  1982224_251091871730190_1661149680_n

  Leave a Comment
 • Radiointervju på Sveriges Radio

  I morse var jag (Albin) med på förmiddagsprogrammet på sveriges radio p4 Jönköping. Kajsa och Håkan som leder programmet intervjuade mig lite kort om vår Madagaskar-Expedition i sommar.

  För att lyssna på intervjun spola fram 30min i programmet som sändes den 21/3
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2267

  radio2

  Leave a Comment
 • Fullt drag i montern på vildmarksmässan!

  Under Vildmarsmässan var det fullt drag i montern och vi hann träffa mycket roliga och intresserade människor.

  1975108_246164258889618_1559347249_n

  Leave a Comment
 • Katrineholmskuriren intervjuar Alex och Nicklas

  Leave a Comment